søndag 16. oktober 2016

Bridget Jones' dagbok


Tittel: Bridget Jones' dagbok
Forfatter: Helen Fielding
Utgitt: 1996
sidetall: 312

Bridget Jones’ dagbok er en varm og humoristisk roman om jakten på den rette, familietrøbbel og vennskap.

Bridget Jones bor i London, jobber i forlag og hun skriver dagbok. Her skriver hun om livet sitt som singel, jaget etter idealvekta, sin gærne familie og jobben sin. Hennes mor forsøker å spleise henne med den snobbete Mark Darcy som er veldig stiv og formell, mens Bridget på sin side er superforelsket i sjefen Daniel Cleaver som selvfølgelig er en skikkelig drittsekk.

Romanen er skrevet i dagbokform og strekker seg fra 1. Januar med en rekke nyttårsløfter og helt til 26. Desember med en liten oppsummering. Det at man leser en dagbok er med på å gjøre leseopplevelsen mer personlig og kanskje også litt lettere å lese. Språket er derfor uformelt og muntlig. Det er noe veldig imøtekommende ved å lese ting på denne måten. De forskjellige delene er av ulik lengde. Noen dager har Bridget mye å fortelle, andre dager veldig lite.

Hvorfor lese boken?
Mange beskriver Bridget Jones’ dagbok som en moderne versjon av Jane Austens Stolthet og fordom fra. Derfor vil de som liker Jane Austen sannsynligvis sette stor pris på denne boken.

Til tross for at den første boken kom ut i 1996 er Bridget Jones fremdeles veldig aktuell. Fielding har gitt ut fire bøker om Bridget. Den nyeste boken Bridget Jones' baby: Dagbøkene ble lansert 11. Oktober 2016. Denne høsten kom det også en ny film, Bridget Jones's Baby som hadde premiere 15. September 2016 med Renée Zellweger i hovedrollen.

Det Bridget sliter med og er opptatt av er ting de fleste også har vært borti. Som å kutte ut sigaretter, gå ned i vekt eller håndtere rare slektninger. Derfor tror jeg mange vil kunne kjenne seg igjen i karakteren Bridget Jones. Dette kan være en av årsakene til at bøkene har blitt så populære som de har blitt.

Bilde lånt fra: www.aschehoug.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar